Oogmeting

Goede kennis en ervaring van de opticien is van het grootste belang. Maar goede meetapparatuur is ook noodzakelijk. Een kleine uitleg van de bij Klop Optiek toegepaste meetapparatuur.

De objectieve meting

Dit is het eerste deel van de oogmeting. Met een autorefractor, een apparaat dat door infrarode straling je ogen bekijkt, wordt de globale sterkte en de oogafwijking van uw ogen gemeten. U kijkt door een apparaat waarin een afbeelding is geprojecteerd. Het beeld wordt scherper en vervolgens weer onscherp.

De subjectieve meting

De subjectieve oogmeting is het tweede deel van de oogmeting. Hierbij worden niet alleen de optische waarden van het oog gemeten, ook komen we meer te weten over uw waarneming: hoe verwerkt uw brein de getoonde beelden? Dit is belangrijk, omdat het kijkproces zich vooral afspeelt in de hersenen. De subjectieve meting bestaat uit:

  • Een veraf-meting: deze bepaalt of u ver- of bijziend bent. Dat gaat door middel van een zogeheten sferische meting, waarbij u door verschillende glazen naar een projector met letters kijkt.
  • Bepalen van de cilindersterkte: u kijkt naar bolletjes in een cirkel of naar een stralenkrans, waarbij zwarte strepen in een cirkel staan. U moet aangeven of ze allemaal even dik en scherp zijn. Vervolgens worden de sferische en cilindrische sterkte tegelijk gemeten.
  • Een dichtbij-meting: als lezen moeilijk voor u is, voert de opticien een dichtbij meting uit. Hierbij houdt hij een leeskaartje voor. U geeft dan aan vanaf welke afstand u de tekst het best kunt lezen.

Funduscamera

Wij beschikken ook over een funduscamera. De funduscamera is eigenlijk geen meetapparaat maar een fototoestel. Het maakt een foto van het netvlies en het begin van de oogzenuw. Dit doet de funduscamera zonder dat de pupil verwijd behoeft te worden zoals vaak bij het zogenaamde oogspiegelen gebeurt. De inspectie van het netvlies is belangrijk omdat daar veel aan af te lezen is. De camera wordt onder andere gebruikt als bekend is dat u diabetes heeft of een bijvoorbeeld een oogbloeding heeft.

De opname van het netvlies kan via het beeld op een monitor met u besproken worden nadat de opname onderzocht is door de oogarts of andere deskundige.